House of Metal 2015: fredag

Festival — Publicerat 21:35 den 1 mars 2015 av Christoffer Jonsson

I helgen gick den årliga metalfestivalen House of Metal av stapeln i Umeå. Christoffer Jonsson var på plats. Här är hans fredagstext.


Läs mer

"Mondai Girl" - Kyary Pamyu Pamyu

Utvalt — Publicerat 18:13 den 1 mars 2015 av Anton Lindskog

Rockfotos favorit-J-pop-stjärna Kyary Pamyu Pamyu släpper nya singeln "Mondai Girl" den 18 mars. Redan nu går det att se en nerkortad version av den fantasifulla och färgsprakande videon, inspelad under ett grådaskigt februaridygn i Tokyo.


Läs mer
Etiketter:

Grammis 2015: Kan arga kvinnor få priser?

Krönika — Publicerat 16:00 den 1 mars 2015 av Iva Horvatovic

Behöver Jocke Berg en till Grammis? Grammisjuryn verkade i alla fall tycka det i onsdags när de tilldelade honom en för Årets Rock (Kent) och en för Årets textförfattare. Jocke var inte där, men hälsade att han var ledsen för det och att det är kul att vara bäst.

"You don't need a weatherman to know which way the wind blows", sjöng en annan vit, manlig musiker. Grammis hade behövt en. För den här galan befann sig någon annanstans än resten av Musiksverige, oklart var, men i alla fall inte i samtiden.


Läs mer
Etiketter:

Solen: Pustervik, Göteborg 27/2

Spelning — Publicerat 13:25 den 28 februari 2015 av Kalle Larsson

Har ni sett Nile City-sketchen där firma Schyffert/Gustavsson/Rheborg parodierar Popsicle? Stela som pinnar står humormännen i en tänkt musikvideo och bankar på sina instrument i ett slags försök, antar jag, att driva med introvert popmusik.


Läs mer
Etiketter:

"Pink Heart Mother" - Moonbabies

Utvalt — Publicerat 18:05 den 27 februari 2015 av Madeleine Bergquist

Äkta makarna Carina Johansson Frick och Ola Frick från Malmöduon Moonbabies bjuder på fredagsdisco med sin nya singel "Pink Heart Mother" som släpps idag. Låten, som är öppningsspåret på kommande plattan Wizards on the Beach, är ett feministiskt anthem berättat ur Olas mammas perspektiv. Lyssna nedan:


Läs mer
Etiketter:

”Angel” - New Partner

Utvalt — Publicerat 16:21 den 27 februari 2015 av Kalle Larsson

Malmöbaserade New Partner, som för bara några dagar sedan släppte ett rosat debutalbum, vilar inte på hanen. Releasefesten för nya albumet hålls 13/3 på Inkonst i Malmö), men redan idag bjuder americana/folklore/lumberpop-bandet på nytt godis för våra sinnen - i form av purfärska ut ur civilisationen-videon ”Angel”. Eld, religiösa undertoner, allmänt karg stämning och en tårögd man som förvirrat svingar en yxa - den här videon är så nära vi kommer en korsbefruktning mellan Exorcisten och Portlandia. Se videon nedan:


Läs mer
Etiketter:

D'Angelo - en mörk Messias

Spelningstips, Krönika — Publicerat 13:12 den 27 februari 2015 av Tom Magnusson

Arkivbild från spelningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm 2012.

När Sly Stone låste in sig i sin Bel Air-villa för att skriva det som kom att bli There's a Riot Goin' On var han inte längre den euforiska naturkraft som hade tagit över världen några år tidigare. Paranoian låg som en slöja framför hans ögon. Fascinationen för hallickar, det massiva drogintaget och de interna bråken som fick basisten Larry Graham att försöka få Sly mördad hade fått den karismatiske jesusgestalten som försökt ena det svarta och vita folket att fullständigt tappa det. Än värre blev pressen när Black Panthers-rörelsen uttryckte sitt missnöje över att Slys texter inte var mer militanta.

"Feels so good inside myself / Don't wanna move". Sly Stone, 1971.

Med blödande näsgångar och ett leende som hade förvandlats till ett hålögt varggrin försvann Sly Stone in i ett moln av kokain, fyllt med maskingevär, prostituerade och en egen apa som halvvägs in i inspelningen av skivan blev uppäten av Slys pitbull. Ut på andra sidan kom There's a Riot Goin' On, kanske det allra största verk Sylvester Stewart någonsin lyckades få ur sig. Skivan innehåller mekaniska djungelrytmer, uppblandat med sockersöta refränger från mörkrets hjärta. Fredstexterna är ersatta av politiska texter om ett universum som håller på att gå åt helvete där man som lyssnare är osäker om upplösningstillståndet är inuti Slys huvud, eller om det är det kaotiska posthippie-samhället utanför de barrikaderade dörrarna i Bel Air som han sjunger om.

När D'Angelo från ingenstans släppte sin nya skiva, Black Messiah, i december förra året kändes det direkt som den logiska fortsättningen på There's a Riot Goin' On. De små smattrande trummaskinljuden i "The Charade". Den mörka, leriga och ogenomträngbara produktionen. Ögonblicket när det torra och oortodoxa svänget i "Ain't That Easy" övergår i gospelns call and response-refräng får en att direkt tänka på Slys "Luv N' Haight". Den vackra singeln i mitten på skivan som får en att glömma mörkret runtomkring. Texterna som ofta är omöjliga att tyda, som på ytan verkar bestå av mummel och stön men som vid närmare granskning innehåller textrader som verkligen betyder något, här och nu.

”I think about Sly a lot, man. Seeing him in one instant, pre-Stand album and after 'There's a Riot Goin' On, it's almost like two different Sly's. It's funny how this business can make someone go through that transformation”. D'Angelo, 2000.

D'Angelo har innan den här skivan gått igenom sitt eget helvete. Han är det musikaliska underbarnet, som med en hitlåt blev förvandlad till en skönsjungande sexsymbol. Vad det var som fick D'Angelo att försvinna ur rampljuset är inte helt fastställt, men många menar att den objektifiering som är vardagsmat för många kvinnliga artister fick D'Angelo att vilja lägga ned musiken. Hans ständiga följeslagare Questlove har vittnat om hur D’Angelo under slutet av Voodoo-turnén drömskt pratade om att dricka sprit, odla skägg och bli tjock. Efter Voodoo-succén försvann D'Angelo in i en mörk grotta som han inte lyckades ta sig ur på ett decennium. De få gånger han syntes till var oftast när han blev arresterad, antingen för rattfylla, kokaininnehav eller för att ha försökt köpa sex av en civilklädd polis.

"You know what they say about Lucifer, right, before he was cast out? Every angel has their specialty, and his was praise. They say that he could play every instrument with one finger and that the music was just awesome. And he was exceptionally beautiful, Lucifer, as an angel, he was". D'Angelo, 2012.

D'Angelo ser ut att ha gjort det Sly Stone aldrig lyckades med. Han har brytit upp dörren som gömmer alla demoner och har kommit ut på andra sidan. För Sly blev There's a Riot Goin' On hans största, men också sista storverk. Uppföljaren Fresh var en blekare men fortfarande bra kopia av sin föregångare, men efter det sinade magin och Sly sjönk djupare och djupare ned i en spiral som verkade ha nått sin botten först när det för några år sedan rapporterades om att han bodde i en husbil.

Michael Eugene Archer, som D'Angelo är döpt till, ser däremot ut att må bättre än på mycket länge. Det mest glädjande med Black Messiah och den stundande turnén är därför inte att skivan är så bra, för bra är den verkligen. Istället är det hoppet om en fortsättning även efter comebacken som borde få alla älskare av mannen som har kallats r'n'b-jesus att drömma om framtiden. För Sly Stone blev hans mästerverk en sista explosion ute i mörkret. För D’Angelo ser Black Messiah ut att vara början på något nytt.

Tom Magnusson ser fram emot spelningen med D'Angelo på Annexet i Stockholm den 28/2.


Månadens PS: februari

Månadens PS — Publicerat 12:06 den 27 februari 2015 av Rockfoto

Årets kortaste månad är snart slut, men låt dig inte luras av antalet dagar. Februari har varit fullproppad med grymma skivsläpp. Här kommer en snabb genomgång av några av de vi lyssnat på men inte hunnit med att recensera. Givetvis med lyssningslänkar.


Läs mer

Listan v.9

Lista — Publicerat 10:00 den 27 februari 2015 av Redaktionen

Vinterns sista fredagslista bjuder på ljuva melodier och pumpande beats att vänta in våren med - det är bara att höja volymen så högt att det blir äckligt!


Läs mer

SVERIGEPREMIÄR: "T-shirt Weather" - Circa Waves

Ny musik — Publicerat 16:25 den 26 februari 2015 av Redaktionen

Ryktet säger att våren redan nått de södra delarna av vårt land, så vad passar väl inte bättre än en låt om t-shirt-väder? Liverpool-slynglarna i Circa Waves bjuder hur som helst på en (för)smak av den efterlängtade våren med sin video till hittiga singeln "T-shirt Weather".


Läs mer
Etiketter: