Noah and the Whale: en bitterljuv succé

Noah and the Whale-paret Charlie Fink och Laura Marlings kärlekshistoria tog slut. Det blev startskottet för en ny inriktning i det brittiska folkbandets karriär. När Laura Marling lämnade Noah and the Whale efter uppbrottet med frontfiguren Charlie Fink bestämde han sig för att inte ersätta henne. Men de lättsamma kärleksförklaringarna dem emellan som var debuten Peaceful, the World Lays Me Down fick lämna plats åt hjärtesorg på uppföljaren The First Days of Spring.

Den stråktunga skivan är noggrant arrangerad och börjar med ett ångerfullt berättar-jag som låt för låt tar sig igenom sorgen, saknaden och melankolin och till slut säger adjö till sin älskade med ett slags uppgivet hopp. Charlie Fink, en enligt egen utsago stor filmfantast, tycker att det är viktigt att göra sammanhängande skivor även nu när allt fler lyssnar på enstaka låtar via internet.

– Det är så värdefullt att lyssna på en skiva från början till slut. Det är inte en universell sanning och det finns skivor där det inte stämmer, men om du kan skapa något som har ett sammanhang från början till slut, är det en mäktig sak. Som Neil Youngs Greendale. Jag kommer alltid att vilja göra en skiva som flyter på som ett album och som du kommer vilja lyssna på som ett album hellre än som lösryckta låtar, men jag kommer kanske inte alltid att trycka på det lika kraftfullt som med den här.

Sorgen på The First Days of Spring är uppenbar, men Charlie Fink känner sig klar med den. Han stryker med ena handen över sin mörkblåa pullover och den andra över sin lockiga lugg när han tveksamt svarar på vad albumet handlar om.

– Det är tolkningsbart så det är upp till var och en hur man uppfattar låtarna. Jag tycker inte om att tala om för folk vad något betydde för mig, jag gillar när de tolkar det själva, men vissa låtar är mindre subtila.

Att Noah and the Whales musik är starkt inspirerad av film har heller inte undgått filmbranschen. Musiken har förekommit i både film, tv-serier och dessutom reklamfilm. Något Charlie Fink inte direkt jublar över.

– Vi har tackat nej till många fler än vad vi har gjort. Vi har tackat nej till erbjudanden värda en miljon pund och inte godkänt något på länge. Det är inte något som jag tycker om att göra musik till. Jag vill verkligen göra musik för film och ha med flera låtar i filmer. De reklamfilmer vi gjorde var i början av vår karriär, och vi blev pressade till att göra det utan att ens förstå vad som pågick. Jag skulle inte göra om det. Det är bara inte var jag tänkte att låtarna skulle hamna. Jag skrev dem inte för att hjälpa någon sälja bröd, eller vad det är de säljer.