Rockfotos albumlista 2011: Plats 20

METH – Z-RO

Z-Ro, eller Joseph Wayne McVey som han egentligen heter, är en rappare från Houston. Särskilt kommersiellt framgångsrik har han aldrig varit, men i vissa kretsar är han kultförklarad och många av hans fans är synnerligen dedikerade.

Båda sakerna är lätta att förstå. Att inte Rix FM spelar Z-Ro har samma orsak som fansens fascination. Z-Ro rappar inte om lycklig kärlek, om bra fester eller om att han själv skulle vara den bästa rapparen. Hans teman rör sig kring sin besvärliga uppväxt i Houston och hur den format den människa han är idag. Han framställer sig själv som en hatisk, paranoid och ytterst svår enstöring som ofta är helt omöjlig att ha att göra med. Han bedrar tjejer, missbrukar droger och funderar på självmord. Texterna andas kort sagt hat och inte minst självförakt.

Där kunde intresset upphört. Självdestruktion i sig själv är inte särskilt attraktivt. Men det finns en faktor till. Z-Ro är nämligen en av världens bästa och mest underskattade rappare. På Meth, som är kort för metamfetamin och den fjärde skivan på fyra år med knark i titeln (efter sviten Crack, Cocaine och Heroin) är han helt på topp. Hans röst är så cool och samtidigt dyster, men ändå har han en enorm känsla för det hantverk som kallas rap. Och texterna är som vanligt närmast farligt självutlämnande och ger en fullt trovärdig bild av en man som kanske inte är, eller åtminstone inte alltid varit, i full balans. Som ”håll er borta från mig, annars…”-känslan i den nervkittlande ”Happy Alone”.

I know they don’t give a fuck about me
I promise I’ll be happy alone
Whether you see me on TV or these streets
My attitude is leave me the fuck alone

Meth kräver sin lyssnare, men ger man sig in I Z-Ros mörka värld är det lätt att man blir fast. Ett av årets absolut bästa album.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20. Meth – Z-Ro
21. Celestial Lineage – Wolves In The Throne Room
22. James Blake – James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd