Årets bästa spelningar 2011

Rockfotos redaktör Robin Olsson raljerar lite om vad som hänt på scen 2011.

M. Ward, Trädgårn 12/9, Foto: Johanna Wallin

För att parafrasera Uffe Lundell; ”en missad spelning är också en spelning”. Och vilken spelning det var! Visst är det ofta så att de spelningarna man missade är de man tror var rent fantastiska. Jag hörde att Bill Callahan var lysande i vanlig ordning för en månad sedan, det var på tok för länge sedan jag såg honom och så kommer han mitt i mina inflammerade mandlar. Illa valt.

Men det har trots allt varit ännu ett fint år fullt av härliga spelningar som man har lyckats ta sig till. De som jag på rak arm (utan att fuska och kolla min last.fm) kommer ihåg som fantastiska spelningar var John Cale på Primavera när han körde hela mästerverket Paris 1919, men när han började köra sina nya grejer gick jag vidare. På samma scen nån dag innan eller efter gjorde Sufjan Stevens en oerhört märklig spelning där en duk sänktes ner mellan publiken och scenen och på den projicerades massa konstiga bilder. Det var en annorlunda upplevelse, nånstans mellan en vanlig spelning och en Flaming Lips-konsert.

Här hemma i Götet var årets bästa spelning absolut M. Ward som ensam lyckades trollbinda hela Trädgårn, bäst på Way Out West var helt klart Janelle Monáe. Nästa år ser jag fram emot spelningar med tUnE-yArDs i Oslo, Feist i Köpenhamn och som vanligt; två tredjedelar av lineupen till Primavera Sound i Barcelona. Och jag fortsätter hoppas att Debban till slut bestämmer sig att etablera sig i Götet så att man inte behöver resa så mycket!