Leon Russell: ”Att diskutera feeling är som att diskutera vatten. Det är svårt”

20120324 Leon Russell spelar på berns Foto: Jonath Mathew/ROCKFOTO

Leon Russells svindlande livshistoria har i helgen fört honom till Sverige. Här på turné, på hjul och räls, har han bland annat gett en exklusiv intervju till Rockfoto.

Han åker permobil och turnérar med tåg, musikantlegendaren Leon Russell. Vars CV skulle överbelasta Rockfotos sajt, ifall vi försökte att lista allt som han har gjort musikaliskt. Och om vi tog med alla namn och produktioner med stora N och P, som han har arbetat med, som om det var No Problem för hans del. En omedelbar googling rekommenderas, för de läsare som känner sig obekanta med Russells berättelse. Var bara beredda på att tappa hakan.

En lika jordnära som skäggig man svarade på Rockfotos frågor när vi fick ett samtal. Ur den till synes åldrade artisten letade sig stundtals en yngre mans röst, som om det satt någon annan inne i människan med det vita håret. Och ganska snart blev ett mönster i samtalet tydligt. Leon Russell är lättpratad tills att han får frågor om storheten i sin gärning. Då tystnar såväl den yngre som den äldre talstämman.

– Jag fördrar att turnera med tåg framför att flyga, inleder Leon Russell dock med emfas. Och på så sätt får jag se en del av den svenska landsbygden, vilket jag inte skulle ha gjort om vi flög. Turnén är kort och ganska inrutad, så annars skulle jag inte ha hunnit med det. Vi spelar varje kväll och åker härifrån sedan. Den svenska landsbygden är mycket vacker.

Att publiken är tystare på hans spelningar här än på giggen därhemma i USA är något han ”kind of likes”.

SPELAR PÅ DET SOM STÄLLS FRAMFÖR HONOM

Med sig på resan har han inte favoritpianot, för det blir ett Yamaha Grand om Leon Russell själv får välja.

– Så här på turné spelar jag på det piano som de ställer framför mig, förklarar han.

Det om den saken, alltså.

Musiken har alltid varit det som gällt för Russell, sedan han lärde sig att gå i princip, även om vare sig det ena eller andra var självklart.

– På grund av komplikationer som tillstötte vid min födsel så var jag delvis förlamad i höger sida som barn, berättar han. Jag började ta pianolektioner när jag var tre år, och tog lektioner i ett decennium. Men det fanns en del som jag helt enkelt inte kunde spela rent fysiskt även om jag ville det.

Ett scenario presenterar sig i hans återberättande, för Russell studerade klassiskt piano, och tyckte sig gå bet på en del av de tekniska utmaningar som den klassiska musiken innebar. Den moderna musikscenen kan vara tacksam för den delvis olyckliga omständigheten, för i annat fall hade man kanske fått gå till Berwaldhallen i stället för till Berns för att höra Leon Russell.