Friends vill vara dina vänner


Hur skulle ni beskriva den perfekta publiken?

S: Den vill vara med oss och skapa en dansant stämning. Publiken ska vilja vara med i liveframträdandet lika mycket som vi är. Jag älskar när personer går upp på scen och dansar med oss. Eller om jag går ner i publiken och folk dansar med mig. Crowd surfing och knuffningar är accepterat så länge det görs med tillgivenhet. Jag bryr mig inte så mycket om folk vill sjunga med eller inte. Om de gör det så är det såklart häftigt, men det handlar mer om att känna känslan för stunden och bara kunna släppa loss och dansa.

M: Vi vill ju skapa en miljö som gör att folk känner sig bekväma och öppna för dans. När du lyssnar på vår skiva kan du vara hur stel eller lugn som helst. Men när du lyssnar på oss live så tycker jag att du bara borde se dig omkring och ryckas med alla andra som dansar.

S: Jag hoppas att folk hör det i vår musik. För vi har egentligen väldigt deprimerande sidor också. Vi har rätt mörka personliga förflutna och jobbiga erfarenheter. Så om vi kan få andra människor att må bra och le av vår musik är det riktigt coolt.

M: Om vi skulle gjort musik utifrån våra personligheter skulle vi vara ett gothband, haha.

S: Vi har snackat om att starta ett punkband som skulle heta Enemies. Lite mer ”I fucking hate the world”-texter. Men vi tyckte tillslut att positivitet är viktigt.

M: För mig handlar Friends om att ändra min livsstil till det bättre. Ett nytt steg i rätt rikning.

Ni är ju lite av ett buzz band. Vilket band skulle ni själva vilja hajpa?

S: Det finns några stycken. Doldrums är ett band som jag är väldigt besatt av just nu.

M: Jag vill inte hajpa dem för mycket, för de är så bra, haha.

S: Nej, men alltså ibland känner jag mig som en riktig fuling på grund av denna hajp vi har fått. För det finns miljoner av andra fantastiska band som jag ser upp till och som borde synas mer. Jag vet inte om det är på grund av att vi lever i en sexistisk värld och för att jag och Lesley är heta tjejer. Jag hoppas verkligen inte det är så. Men det skulle ju kunna vara så. Jag menar, jag vill representera en stark självständig kvinna. Men i alla fall Doldrums, han är från Kanada. Vi har spelat med honom ett par gånger när han spelade solo. Han har gjort all musik och så på skivan själv men sedan har han ett liveband som består av hans bror och en annan kille. De är inte bara det snällaste gänget som jag skulle vilja hänga mer med, utan musiken är så häftig och så rakt på. Väldigt experimentell men också riktigt lyssningsbar. Du kan gunga till den, dansa till den, och de är fantastiska live. Så mycket energi!

M: ”Next level shit!”

S: De spelar med Grimes också.

Både hon och Doldrums kommer hit till Malmö om några veckor!

S: Coolt! De två killarna som kompar henne då är Doldrums – Airick och hans brorsa Daniel. DIVE (som bytte namn till DIIV i tisdags red. anm) är också ett band som vi älskar. Men de får tillräckligt med publicitet. Vi är riktigt nära vänner med dem.

M: Jag gillar bandet Widowspeak, från Brooklyn, väldigt mycket också. Jag tycker inte att de får tillräckligt med uppmärksamhet. De är riktigt bra! Bra sångerska och de har nog en ljus framtid framför sig.