Keep Shelly In Athens: Pustervik, Göteborg 15/5

Spelning — Publicerat 08:36 den 15 maj 2012 av Daniel Andersson

Grekiska electropop-duon Keep Shelly In Athens har valt den svåra vägen. De ger sällan intervjuer, få känner till deras identiteter och duons downtempo-balearica är inte alltid lämpad för soliga sommardagar. Inte ens EP-spåret "Lazy Noon" från senaste EP:n Our Own Dream med sitt lugna havsintro ger en känsla av fullständig harmoni – det finns en mörk undertron, och i flera samtal har sångerskan Sarah P talat om hemlandets svåra samhällssituation som en inspirationskänsla. I flera spår på nämnda EP ljuder nästintill ett industrimörker, där tunga 90-talsbeats vävs samman med Sarah P:s väna och ljusa sångröst. Hon har själv nämnt Tracey Thorn som en viktig förebild, och personligen hör jag St Etienne i flera av bandets bästa spår, däribland melankoliska singeln "Hauntin' Me".

På scen hörs dock mindre av St Etienne, istället rör det sig om ett komp som hämtat inspiration från metal snarare än pop, addera dessutom ett visst mått jazz. På pappret rimmar det illa, men i verkligheten fungerar konceptet oväntat bra. Till en början inleder bandet – kvällen till ära en kvartett – utan sångerskan Sarah P, som iakttar scenen från Pusterviks bakre regioner. Det är relativt mycket folk för att vara en måndag och den nyrenoverade lokalen ger ett luftigt intryck. Stora delar av publiken sitter vid olika bord, vilket ger en avslappnad atmosfär.

Efter introt, som vittnar om Pure X moderna lo-fi-psykadelia, uppenbarar sig Sarah P på scenen; hennes utstrålning påminner om Beach House-sångerskan Victoria Legrand, men där Legrand röst tar plats, försvinner dessvärre Sarah P i mängden. Detta är dock inget större problem, men ljudbilden hade mått bra av mer röstmässig karaktär. Kompmusikerna kompletterar emellertid detta på ett bra sätt, och vill främst framhäva gitarristens förkärlek inför 80-talets gitarrexcesser. Ramade snyggt in det mer metalliska trumkompet.

På de flesta punkter genomförde Keep Shelly In Athens en godkänd konsert, där nya låtar samsades med spår från bandets EP-skivor In Love With Dusk och Our Own Dream. I slutet av konserten framförde de även sin hyllade tolkning av Jesus And the Mary Chains klassiker "Just Like Honey" – en låt de spelade in för att samla in pengar till forskningen av bröstcancer. Ett utmärkt sätt att avrunda en lyckad kväll.