Stjärnskott: Thomas Stenström

Intervju — Publicerat 10:40 den 22 maj 2012 av Camila Astorga Díaz


24-åriga Thomas Stenström släpper sin debutplatta Nåt annat, nån annanstans den 13:e juni. Han är från Uddevalla men bor nu i Stockholm. Skivan spelade han in i en stuga utanför Nynäshamn under förra sommaren. Rockfotos Camila Astorga Díaz var nyfiken på Thomas och slog honom en signal.

Hej Thomas!

- Hej!

Jag ringer ju eftersom du ska släppa en platta nu i juni, Nåt annat, nån annanstans. Kan du inte berätta lite om den?

- Det är min debutskiva med mycket ilska och kärlek och allting därtill, ja vad ska man säga egentligen?

Hur skulle du beskriva ditt sound? Vilka är dina inspirationskällor?

Jag hämtar mycket från 60-talspopvågen med Beatles, Bob Dylan och the Band. Jag låter ju inte så men det är framförallt där jag hittar mycket textinspiration. Det är det som är så dumt med att vara artist, att man måste prata om den kreativa processen, vilket är det svåraste som finns. Men det var sånt som farsan lyssnade på under min uppväxt. Jag har med mig mycket svensk musik från barndomen också. Som Magnus Lindberg, tidiga Magnus Uggla och Eldkvarn och sånt. Mycket gamla gubbar, faktiskt.

Jag har ju lyssnat på din skiva och jag tycker inte den låter så gammal och gubbig.

Inspirationen hämtar jag ju från musik jag diggar, men jag försöker inte rippa det soundet som de hade.

Det finns ju en klyscha i att komma från en småstad, finns det något av det som inspirerat dig?

Jag tror man har fått mindervärdeskomplex och slår uppåt väldigt mycket. När man kommer från en liten stad så känner man inte att det är en stad man kommer att stanna i när man blir äldre. Det är klart jag präglats skitmycket av att bo där, jag har fått nånslags ilska av att bo där och där är musiken en ventil liksom. Det finns ju nåt vemod i Uddevalla och det vemodet känns som att det kommit ut i låtarna. Regnet är jävligt blött i Uddevalla, varje droppe känns som ett hav av ångest.

Finns det nåt problem i att skriva på svenska och att folk då placerar en i ett fack?

Alla recensenter gör ju det, det är oundvikligt. Jag bryr mig inte så mycket om det. Folk försöker dra i trådar och placera en i olika fack, men jag ser det som positivt att det är såpass blandad respons. Om nån vill säga att det är likt Kent så får de tycka det.

Jag måste erkänna att trummorna i "Krossade drömmar" är väldigt likt Oskar Linnros.

För nån är det Oskar Linnros och för nån är det Håkan Hellström och för mig är det jag.

Vad har du för planer för sommaren?

Jag ska ut och spela massor! Det är inte allt som är officiellt men jag ska ut och försöka spela hela sommaren och hela hösten. Några av ställena är Liseberg, Kirunafestivalen och Putte i Parken. Det är massvis med sådana goa festivaler.

Vad är det här med att du håller på att skriva musik för en av Sveriges mest etablerade artister?

Det är en Stockholmsbaserad man, som är en av Sveriges mest etablerade artister (skratt). Det är jag och min producent som skriver till hans nästa projekt, så det är fruktansvärt kul.

Kan du inte berätta om när du blev utbuad på Annexet?

Ja, vad är grejen med det? Jag spelade förband till Gavin DeGraw och så sa jag att “nu ska jag spela en kärlekslåt till min hemstad” och så spelade jag “Jag kommer aldrig mer tillbaks”. Så var det en del Uddevallabor där som undrade vad fan jag höll på med. Men för mig handlar låten om att jag älskar staden men att jag inte kommer dit igen. Det var en fett liten grej, men det var folk som mejlade och tyckte det var dumt.

Det finns ju inte jättemycket artister från Uddevalla. Men Newkid har ju också skrivit låtar om staden. Tror du att det finns en särskild lokalpatriotism där som gör att folk reagerar så starkt?

Ja, så tror jag det är i varje småstad. Varför ska man hacka ner på där man kommer ifrån? Det bor ju en massa folk där jag tycker om, så om jag hackar på Uddevalla så hackar jag ju indirekt på att de bor där och att det är fel av dem att göra det. Det är klart att det biter om nån är elak mot ens stad. Men det handlar nog inte specifikt om just Uddevalla, utan att det är ett litet sammanhang där alla känner alla och det får man inte lov att dissa.

Skriver du ny musik nu eller lägger du fokus på turnerandet?

Jag satt faktiskt och skrev precis nu när du ringde. Det är en ingen jobbig grej för mig att skriva utan det är så fruktansvärt gött så jag gör det hela tiden. Planen är ju att jag ska fortsätta med det här hur länge som helst. Det är riktigt bra men det är blir ju press också, man får högre krav på sig själv hela tiden. Så det är en enorm hjärngympa också.