Stockholm Music & Arts: dag 3


Efter electrosessionen blir det helt andra tongångar när det är dags för legendariska Buffy Sainte-Marie att ställa sig på scen. Givetvis framför kanadensaren gamla hits som “Soldier Blue” och “Univeral Soldier”, men bäst blir det när kör en rockigare stil med till exempel “Workin’ for the Government”. Tyvärr lyfter spelningen aldrig riktigt, och för första gången på festivalen känns en del applåder mer artiga och respektfulla än genuint entusiastiska.

Det problemet är dock något som Björk aldrig behöver oroa sig för. När hon avslutar festivalens sista dag är publiken, precis som jag, helt vansinnigt förväntansfull och försöker klappa igång konserten redan fem minuter före utsatt starttid. Det är uppenbart att många är här endast för Björks skull, och området är nu fullproppat med tio tusen besökare.

Först in på scen är Björks kör, ett gäng isländska tjejer som dansar och sjunger om vartannat. Man skulle kunna tro att det var några ivriga fans som vunnit en tävling om att få uppträda med sin idol under turnén. Tills man lyssnar på deras perfekta stämsång – oerhört imponerande med tanke på att Björks melodier inte direkt är de mest konventionella.

På två skärmar projiceras animationer och filmer medan Björk river av låtar i rask takt med endast ett “Tack!” eller “Tack så mycket!” som mellansnack. Fokus är på nytt material, och skulle man ha förväntat sig MTV-vänliga hitlåtar från det glada 90-talet blir man besviken, även om hon inkluderar både “Hunter” och “Yoga” till allas förtjusning. Det har nu blivit mörkt och Björks musik, filmer och ljusshow passar perfekt för den varma sommarkvällen på Skeppsholmen.

Musiken är givetvis fantastiskt uppfinningsrik men även texterna förtjänar att nämnas. Det är svårt att inte imponeras av Björks ambitioner med den senaste skivan och iPad-appen Biophilia att i sina texter hitta det vackra och poetiska i vetenskapen och själva universum med sina låtar om proteiner, DNA och evolution. Det här är musik som aktiverar båda hjärnhalvorna i samma utsträckning, och det är underbart att bli utmanad och berörd av en sådan egensinnig artist.

× × ×