Stjärnskott: PMtoyou


Electropoppiga Malmöbandet PMtoyou ger oss idag EP:n Hours. Anton Thoursie startade bandet som ett soloprojekt och har på egen hand gett ut två EP:s. Men sedan i januari i år är PMtoyou ett fullt band där även Roland Johansson, Martin Ljungberg och Emilia Blom ingår. Vi ställde några frågor till Anton med anledning av EP-släppet.

Du började PMtoyou som ett soloprojekt, hur kom det sig att du ville “bli med band”?

– Jag kände mig begränsad i hur jag kunde presentera musiken live. Det kändes som ett naturligt steg att ta in fler medlemmar för att få möjlighet att utveckla något som tidigare var begränsat till en laptop och en mikrofon. Visionen om flera medlemmar har funnits länge.

Fördelar och nackdelar med att vara med i ett band istället för solo?

– Nu finns möjligheten att ta in elektrisk bas, syntar, gitarrer och stämsång live på scen (och som faktiskt inte är backtrack). Sen är det fantastiskt mycket roligare att få dela upplevelser med gig och resor tillsammans. Det är fina människor jag spelar med. Nackdel är insikten om att jag inte kan hålla på all information som rör PMtoyou för mig själv. Det är andra än jag själv som berörs nu. Vissa spelningar kan vi exempelvis inte ta för att två av fyra medlemmar inte kan just det datumet. Förut behövde jag bara anpassa mig efter mig själv, så det är en omställning.

Namnet PMtoyou, har det någon särskild historia eller varför valde du det?

– Vi har fått den frågan förut. Svaret blir alltid det samma. PMtoyou är upp till var och en att tolka fritt. Jag har hört allt från “Personal Message-toyou” till “Post Mortem (efter döden)- toyou” vilket är intressant. Mitt soloprojekt hette i begynnelsen “Precious Moments” vilket också kan vara en tolkning, att PMtoyou är en vidareutveckling av Precious Moments. Jag säger inte att det är så – men jag säger också att det får vara det.

Hur skulle du beskriva “Hours” för någon som inte lyssnat på den?

Hours är min starkaste skiva hittills, rent musikaliskt. Och nu har jag även tagit steget och börjat att ta mig an textskrivandet. EP:n är väldigt personlig, men texterna är på ett plan som gör att du som utomstående kan skapa förståelse och kanske till och med känna igen dig. Musikmässigt har jag fått höra från flera håll att den känns organisk! Jag tycker att Hours är PMtoyous mest dansanta skiva hittills. Så om du vill dansa till organiska rytmer och omslutas av vemod med kraftfull stämsång, då ska du lyssna på EP:n.

Ni kommer att pressa upp en begränsad vinylupplaga av EP:n. Är det viktigt att släppa även i fysiskt format?

– För mig personligen är det viktigt att den här skivan blir något mer än ett flytande digitalt väsen. Jag vill ha något fast. Vår kärlek för vinyl gjorde det också naturligt att vi valde en begränsad upplaga för att de som vill kan få den i ett sjysst större format. Omslaget får otroligt mycket större effekt då. Vi har också tryckt upp affischer som styrker det påståendet, haha.

Vad händer framöver, har ni några spelningar på gång?

– Nu är vi i en process där vi letar spelningar för fullt. Skivan är ute så vi kan sätta igång på riktigt. Vi kommer också försöka få till en releasefest för skivan. När förra EP:n Stranded släpptes hade jag fest för den i min lägenhet. Det var riktigt fett! Nu bor jag med två av medlemmarna i bandet så vad passar inte bättre än att kanske köra på det igen? Större lägenhet och fler folk kan inte resultera i något annat än en totalt maxad fest…

Slutligen, när kommer fullängdaren?

– Oj du. Den kanske inte är så långt borta, men jag ska nog inte säga för mycket, haha. Dock flyter låtskrivandet på bra just nu. Inför den här skivan var det också rätt många låtar som valdes bort och som fortfarande är starka, men som inte riktigt passade in i ljudbilden för Hours. De kommer vi ta upp igen framöver och jobba med. Vi får se när fullängdaren kommer – men vi tror på att den kommer!