Tidernas bästa ”mello”-bidrag

Om det finns någonting, förutom vädret, som vi svenskar älskar att hata och ha åsikter kring, så måste det vara Melodifestivalen. BAH! utropar Svensson uppgivet ända since 1959, det här är rena smörjan år efter år! Men ge könsneutrala Svensson tio minuter, och hen sitter garanterat ändå som förtrollad framför detta inferno av lättsamhet – med ena handen djupt ner i chipsskålen och den andra koleriskt bläddrande bland kvällstidningarnas schlagerbilagor. Nej, vi arma svenskar kan helt enkelt inte låta bli att titta (och tycka), och frågan är om skvallerpressen överhuvudtaget skulle gå runt ekonomiskt om de inte fick frossa i detta färgsprakande skandalinferno några veckor vareviga senvinter.

Hur som helst. Vi vet alltså att du hatar Mellon (och att du kommer titta ändå). Så inför årets första deltävling, som går av stapeln i Göteborg ikväll, har vi grävt lite i arkiven och hittat några Schlagerbidrag som faktiskt är rätt coola. Fem låtar du med gott samvete kan spela även när discokulan släckts och Thomas G:son packat ihop sitt balsam och gått hem för kvällen.


Monica Zetterlund – ”En Gång I Stockholm”

Mysig hipsterjazz (innan det blev hipster) i Mellon!? Javisst, på det glada sextiotalet var detta inte konstigare än att alla amerikaner som hette Kennedy blev skjutna. 1963 sjöng Zetterlund sedvanligt svalt om huvudstaden och kärleken, låten gick till final i Österrike där den inte fick en enda poäng (också mycket hipstrigt).


Family Four – ”Vita Vidder”

Family Four var ett gäng semiproggiga flummare som sjöng drömskt om den svenska naturen. En av medlemmarna var baslådan Pierre Isacsson som senare fick en hit med ”Då Går Jag Ner I Min Källare” (och som tragiskt avled på Estonia). 1971 vann Family Four den svenska schlagern i en helknäpp uttagning som byggde på semifinaler i Hylands Hörna.



Kenta – ”Utan Att Fråga”

Kenta Gustavsson blev känd genom ”Dom Kallar Oss Mods” och fick någon slags anti-karriär som musiker och provokatör på 70 och 80-talet. 1980 var Kenta med i Mellon och delade svenska folket i två läger med sin frågvisa rebellpop och sin t-shirt med sexställningen 69-an som motiv.



Alice Babs – ”Lilla Stjärna”

Alice Babs var den första någonsin att representera Sverige i Eurovision. 1958 hölls ingen uttagning, utan Sveriges Radio och SKAP valde vem som skulle få åka till Holland och sjunga inför Européerna. ”Lilla Stjärna”, som Alice tilldelades, är en Disney-ish bit med jazzambitioner. Känn hur det doftar av sommar, folkpark och Cadillac. Vi vet att du gillar det.



Roger Pontare – ”När Vindarna Viskar Mitt Namn”

År 2000 klagade många på att låten upplevdes nationalistisk – och förvirrade högerextremer hyllade den – medan Roggan själv tog kraftigt avstånd och menade att den bara försvarade jordens ständigt förtryckta ursprungsbefolkningar. Femton år senare är det högst oklart om Sverigedemokraterna verkligen ser samer som en legitim del av svenska folket, och därför är gammel-Vincents norrlandskraut mer aktuell än någonsin. ”riihkabeaivvi sardnideaddji”, som vi brukar säga i Riksdagen.



Första deltävlingen i årets Melodifestival direktsänds i SVT kl 20:00 ikväll.