Tobias Jesso Jr – Goon

Singer-songwritern Tobias Jesso Jr lyckas med konststycket att hitta en perfekt balansgång mellan svulstig melodramatik och storslaget låtskrivande på sin debutplatta Goon. Som en tiotalets Harry Nilsson med Paul McCartney-komplex bjuder han på det självklara soundtracket till årets alla parmiddagar och första dejten-fikor men också till sömnlösa nätter med brustet hjärta.

Även om man skulle kunna tro det så är inte ”Without You” en Nilsson-cover, men väl en Beatles-klingande ballad med en olycklig kärlekstext som gör i alla fall undertecknad gråtfärdig vid varje lyssning. Och så fortsätter det i stort sett hela plattan igenom. Hjärtekrossande i dubbel bemärkelse.

Jesso Jr känns som en gammal själ i en ung kropp. Det är svårt att tro att det här är gjort 2015 och inte 1965 eller för all del 1975. Det spelar ingen roll om det är gitarren som är huvudinstrument, som i fantastiska ”The Wait”, eller om pianot får stå i centrum (vilket det oftast får) – det tidlösa soundet är likväl på plats.

Släppdatum: 16/3
Bolag: True Panther
Bästa spår: "The Wait"

Men är det hela inte lite väl gubbigt kanske du frågar dig? Och visst, det kan stundtals tendera till pastisch – men när stråksektionen drar igång i ”Just A Dream” är jag genast förlåtande och känner att om jag ska lyssna på en enda ”gubbe” i år, då är det en tjugonioåring från Kanada.

8/10