Blacknuss: Fasching, Stockholm 27/3

– Vi är på en jazzklubb ikväll så vi tänkte jamma ihop lite och blanda med några nya låtar också.

Så inleder Magnus Jonsson spelningen som markerar musikkollektivet Blacknuss tjugofemårsjubileum. Just den inledningen, även om det endast är en informativ och spontan påannonsering, säger mycket om just kollektivets kärnvärde. Att spela musik ihop, spontanitet och att sprida glädje.

Det var på just denna plats, på jazzklubben Fasching, för tjugofem år sedan som ett gäng vänner fick frågan om de ville starta en klubb och på de kvällarna samlade de ihop ett gäng musikälskare och vänner med ambitionen att sprida kärlek och glädje. De jammade och blandade fritt över musikgenrerna jazz, funk, soul/r&b, hiphop och reggae vilket skapade ett signum som vi än idag associerar med Blacknuss.

Bland vännerna, som har förfinat sitt hantverk och där några börjat sin musikaliska bana, finner vi namn som Esbjörn Svensson, Christian Falk , Goran Kajfes, Titiyo, Robyn, Lisa Nilsson, Stephen Simmonds och ADL. Alla fick de fritt spelrum att låta kreativiteten flöda på ett sätt som gjorde det som de tillsammans skapade och sedan spelade in till något unikt i svensk musikhistoria.

Fast åren och musiker kommit och gått har Magnus Jonsson, som numera är den ende kvarvarande musikern som startade klubben, fortsatt att samla ihop vänner för att vid de få tillfällen som gänget är samlat bjuda på en riktigt svängig och underhållande kväll. Alla får sin chans att visa sig i rampljuset oavsett om det är Desmond Foster, Chuck Anthony, Mats Äleklint eller ADL. Men Blacknuss fortsätter även att lyfta fram mindre kända artister som Mary N´Diaye och Prince Mpedzisi som denna kväll visar att framtiden är ljus för musiksverige om vi bara ger dem en chans.

På Faschings väggar finns det spår av gamla och kanske blivande storheter som spelat i denna intima och fina lokal och Blacknuss är och förblir en stor del av dess historia. En kväll där svensk television visar en omdiskuterad intervju på bästa sändningstid visar Blacknuss att tidlös musik som värnar om att sprida glädje, dans och kärlek oavsett bakgrund eller hudfärg är här för att förena oss.