Twin Limb – ”Long Shadow”


Amerikanska band med ca 1000 följare på Facebook och 4000 youtubevisningar på sin enda video lär det finnas ganska många. Däremot är alla sannolikt inte lika lovande som Twin Limb från Louisville, Kentucky.

Jag snubblade över denna trio förra veckan när jag blev tipsad om Houndmouth, ett småhajpat band från New Albany, Indiana, som verkar i gränslandet mellan roots och rock. En bekant som besökt årets upplaga av branschfestivalen SXSW i Austin hade sett dem och tyckt de var bland det allra bästa under festivalen.

”Det ska jag allt kolla upp” tänkte jag och letade upp några liveklipp. De verkar avsluta sina spelningar med sanslösa versioner av Dions gamla (1961) klassiker ”Runaround Sue”. På videon hade de sällskap av två tjejer som körade. De hade varit förband åt Houndmouth den kväll videon spelades in. Så hittade jag Twin Limb.

Twin Limb har funnits några år, först som en duo och sedan förra året som en trio. Trummor och dragspel är framträdande, medan gitarr och en del ljudeffekter smyckar ut.

Deras första singel heter ”Long Shadow” och är en riktig pärla, rentav en av mina absoluta favoritlåtar från 2015 hittills. Paralleller kan dras till drömpop a la Beach House, men det är lite mörkare, har mer tempo och harmonierna är fylligare. Och så är det, vilket som alltid är det viktigaste, en riktigt bra låt i grunden. Det finns även en remixversion på Spotify (se nedan), en ”Yo K Ono remix” som mest innebär att den är betydligt mer utdragen än originalversionen. Och missa inte den vackra videon.

Twin Limb ser vi fram emot att snart höra mer av. Med ”Long Shadow” framstår de som mycket mer än bara ett band i mängden.